17.7 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΣυμβουλές για τρέξιμοΠώς αποτρέπουμε τους τραυματισμούς από το τρέξιμο

Πώς αποτρέπουμε τους τραυματισμούς από το τρέξιμο

Δημοφιλή άρθρα

Πρόγραμμα τρεξίματος 5 χλμ για νέους δρομείς

Πρόγραμμα τρεξίματος 5 χλμ. Είσαι νέος δρομέας και θέλεις να τρέξεις 5 χιλιόμετρα μέσα σε μερικές εβδομάδες; Το παρακάτω πρόγραμμα είναι σχεδιασμένο για σένα.

Η πάθηση του δρομέα του σαββατοκύριακου (Τενοντίτιδα χηνείου ποδός)

Με αφορμή τον πρόσφατο τραυματισμό μου, ξεκινάει μία νέα ενότητα στο jogging.gr, αυτή των τραυματισμών. Φυσικά και τα άρθρα των τραυματισμών δεν είναι από αυτά που τα διαβάζει κάποιος με ευχαρίστηση. Όμως, προσωπικά τα θεωρώ από τα πιο χρήσιμα

Πρόγραμμα τρεξίματος 10 χιλιομέτρων για νέους δρομείς

Τα 10 χιλιόμετρα είναι μία πολύ δημοφιλής απόσταση για νέους δρομείς, ειδικά για αυτούς που τρέχουν εύκολα τα 5 χιλιόμετρα.

7 ασκήσεις διατάσεων για μετά το τρέξιμο

Έχουμε αναφέρει πολλές φορές ότι δεν πρέπει με τίποτα να παραλείπουμε τις διατάσεις μετά από κάθε προπόνηση. Είναι ένα από τα βασικότερα πράγματα που πρέπει να κάνουμε για να αποφύγουμε τους τραυματισμούς. Άλλωστε η διάρκεια τους είναι μικρή.

Πρόγραμμα προπόνησης για περπάτημα

Πρόγραμμα προπόνησης για περπάτημα. Με αυτό το πρόγραμμα επτά εβδομάδων, θα γυμνάζεσαι πάνω από 150 λεπτά την εβδομάδα. Με το τέλος του προγράμματος, θα είσαι σε θέση να ολοκληρώσεις ένα 60λεπτο περπάτημα.

Οι πιο συχνοί λόγοι για τους τραυματισμούς από το τρέξιμο είναι τα ακατάλληλα παπούτσια, η υπερβολική προπόνηση ή λάθη στον τρόπο τρεξίματος. Τα καλά νέα όμως είναι ότι πολλοί τραυματισμοί του τρεξίματος  μπορούν να προληφθούν αν ακολουθήσουμε τις παρακάτω συμβουλές.

Αποφεύγουμε τις υπερβολές
Πολλοί τραυματισμοί από το τρέξιμο είναι αποτέλεσμα της υπερβολικής προπόνησης: μεγάλη ένταση και πολλά χιλιόμετρα πάρα πολύ σύντομα. Δεν πρέπει να αυξάνουμε τα χιλιόμετρα που τρέχουμε κάθε βδομάδα παραπάνω από 10% κάθε εβδομάδα. Μπορούμε να φτάσουμε στα όρια μας, αλλά αυτό πρέπει να γίνει με μια σταδιακή και υπομονετική προσέγγιση. Έτσι πετυχαίνουμε τους στόχους μας χωρίς πόνο και απογοήτευση. Αφήνουμε πάντα τη λογική και όχι ο ενθουσιασμός να επιλέξει το πρόγραμμα προπόνησης που μας ταιριάζει.

Φροντίζουμε σωστά τα πόδια μας
Βεβαιωνόμαστε ότι τα παπούτσια μας δεν έχουν φθαρεί και ότι είναι κατάλληλα για τον τύπο των ποδιών μας και τον τρόπο που τρεξίματος μας. Τα λάθος παπούτσια μπορούν να επιδεινώσουν προβλήματα στα πόδια μας που προϋπάρχουν, προκαλώντας πόνο στα γόνατα ή τους γοφούς. Επίσης, φορώντας παπούτσια που έχουν χάσει την απορρόφηση κραδασμών τους μπορεί να οδηγήσει σε τραυματισμό. Άρα φροντίζουμε να αντικαθιστούμε τα παπούτσια τρεξίματος μας κάθε 500-600 χιλιόμετρα.

Βρίσκουμε τη σωστή επιφάνεια
Αφού έχουμε τα σωστά παπούτσια, θα πρέπει να βεβαιωθούμε ότι τα χρησιμοποιούμε στη σωστή επιφάνεια. Ιδανικά, θα θέλαμε να αποφύγουμε το τρέξιμο σε τσιμέντο. Είναι περίπου 10 φορές σκληρότερη επιφάνεια από την άσφαλτο, και είναι μια απαίσια επιφάνεια για τρέξιμο. Προσπαθούμε να βρούμε γρασίδι ή χωμάτινα μονοπάτια για τρέξιμο. Επίσης, πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι μια ξαφνική αλλαγή σε μια νέα επιφάνεια τρεξίματος μπορεί να προκαλέσει τραυματισμούς.

Δεν παραλείπουμε ποτέ τις διατάσεις
Οι διατάσεις βοηθάνε την πρόληψη των τραυματισμών. Πρέπει να είμαστε επιμελής με τις διατάσεις μας μετά τις προπονήσεις μας.

Επιστρέφουμε στις προπονήσεις μόνο εφόσον είμαστε έτοιμοι
Για την αποφυγή εκ νέου τραυματισμού, επιστρέφουμε στις προπονήσεις σταδιακά. Μπορούμε να ξεκινήσουμε με κολύμβηση ή με ποδήλατο στην αρχή. Πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι η υπερβολική προπόνηση είναι η νούμερο ένα αιτία των τραυματισμών.

Από about.com

Πρόσφατα άρθρα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ