Πρέπει να τρέχω κάθε μέρα;

Ερώτηση: Πρέπει να τρέχω κάθε μέρα;
“Είναι εντάξει να τρέχω κάθε μέρα; Ή θα πρέπει να έχω μερικές ημέρες ξεκούρασης;”

Απάντηση: Οι περισσότεροι δρομείς χρειάζονται τουλάχιστον ένα, ακόμη και δύο, μέρες ρεπό από το τρέξιμο. Έρευνες έχουν δείξει ότι μία ημέρα ρεπό από το τρέξιμο την εβδομάδα μειώνει τη συχνότητα των τραυματισμών. Εάν πάρεις τουλάχιστον μία ημέρα ρεπό, το σώμα σου θα έχει την ευκαιρία να ανακάμψει. Θα διαπιστώσεις ότι αισθάνεσαι πραγματικά καλύτερα κατά τη διάρκεια της προπόνησης σου.

Οι καλύτερες ημέρες για ξεκούραση εξαρτώνται από το είδος του δρομέα που είσαι και αν ένα κάνεις προετοιμασία φια ένα συγκεκριμένο αγώνα. Εάν έχεις την τάση να τρέχεις πολλά χιλιόμετρα τα Σαββατοκύριακα, τότε τη Δευτέρα θα μπορούσε να είναι μια καλή ημέρα ξεκούρασης για σένα. Αν προετοιμάζεσαι για ένα μαραθώνιο και κάνεις τις μεγάλες διαδρομές σου το Σάββατο, καλό είναι να ξεκουραστείς την Παρασκευή, έτσι ώστε να έχεις φρέσκα πόδια.

Οι νέοι δρομείς καλό είναι να τρέχουν κάθε δεύτερη μέρα, ώστε να δώσουν στον εαυτό τους επαρκή χρόνο αποκατάστασης. Κάποιες από τις μέρες ξεκούρασης μπορούν να αντικατασταθούν από κάποιο cross training.

Εάν είσαι έμπειρος δρομέας, η μία ή δύο ημέρες ξεκούρασης την εβδομάδα θα πρέπει να είναι αρκετές για την πρόληψη των τραυματισμών και για την αποκατάσταση, αρκεί οι μέρες αυτές να μην αποτελούν δικαιολογία για να αποφύγουμε να τρέξουμε κάποια μέρα. Θα πρέπει να μείνουμε προσκολλημένοι στο πρόγραμμα προπόνησης μας, εάν θέλουμε να πετύχουμε τους στόχους μας και να φτάσουμε το επιθυμητό επίπεδο φυσικής κατάστασης.

 

Δες Cross-Training για τους δρομείς

Από about.com

 

Γεια σας, Με λένε Δημήτρη και είμαι ο κάτοχος αυτού του blog. Και τώρα τρέχουμε!!!

2 Comments

 • Reply September 15, 2014

  Ζαχαρίας

  Γειά σας. Τρέχω μέρα πάρα μέρα από τον 08-2013. Έχω φτάσει σε σημείο να τρέχω 40 με 50 min τη φορά από 6,3 έως 8 kh.Είμαι 43 χρονών και τρέχω για υγεία και όχι για να αποδείξω κάτι.Το ερώτημά μου είναι μήπως πρέπει να ανεβάσω χιλιόμετρα; ή να αυξήσω τις μέρες προπόνησης;Αν ναι μπορείτε μου προτείνεται κάποιο πρόγραμμα;
  Ευχαριστώ

 • Reply June 18, 2015

  kwstas

  geia sas me lene kwsta kai eimai 30 xronwn thelw na trexw gia ygeia kai mono.poso peripou prepei na trexw thn mera kai pws mporw na anebazwolo kai perisotero to treximo mou;;;

Leave a Reply