12.6 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΣυμβουλές για τρέξιμοΕίσαι έτοιμος να τρέξεις σε μαραθώνιο;

Είσαι έτοιμος να τρέξεις σε μαραθώνιο;

Δημοφιλή άρθρα

Πρόγραμμα τρεξίματος 5 χλμ για νέους δρομείς

Πρόγραμμα τρεξίματος 5 χλμ. Είσαι νέος δρομέας και θέλεις να τρέξεις 5 χιλιόμετρα μέσα σε μερικές εβδομάδες; Το παρακάτω πρόγραμμα είναι σχεδιασμένο για σένα.

Η πάθηση του δρομέα του σαββατοκύριακου (Τενοντίτιδα χηνείου ποδός)

Με αφορμή τον πρόσφατο τραυματισμό μου, ξεκινάει μία νέα ενότητα στο jogging.gr, αυτή των τραυματισμών. Φυσικά και τα άρθρα των τραυματισμών δεν είναι από αυτά που τα διαβάζει κάποιος με ευχαρίστηση. Όμως, προσωπικά τα θεωρώ από τα πιο χρήσιμα

Πρόγραμμα τρεξίματος 10 χιλιομέτρων για νέους δρομείς

Τα 10 χιλιόμετρα είναι μία πολύ δημοφιλής απόσταση για νέους δρομείς, ειδικά για αυτούς που τρέχουν εύκολα τα 5 χιλιόμετρα.

7 ασκήσεις διατάσεων για μετά το τρέξιμο

Έχουμε αναφέρει πολλές φορές ότι δεν πρέπει με τίποτα να παραλείπουμε τις διατάσεις μετά από κάθε προπόνηση. Είναι ένα από τα βασικότερα πράγματα που πρέπει να κάνουμε για να αποφύγουμε τους τραυματισμούς. Άλλωστε η διάρκεια τους είναι μικρή.

Ροκ μουσική για τρέξιμο

Αν είσαι φαν της ροκ μουσικής και θέλεις μία λίστα μουσικής που να σε παρακινεί και να σε κάνει το τρέξιμο σου ευχάριστο, χρησιμοποίησε την παρακάτω ροκ playlist για τρέξιμο από το spotify.

Είσαι έτοιμος να τρέξεις σε μαραθώνιο; 7 ερωτήσεις που πρέπει να απαντήσουμε πριν λάβουμε μέρος σε ένα μαραθώνιο.

Μόλις έχουμε τρέξει τον πρώτο μας αγώνα, ή τρέχουμε για μερικούς μήνες και αρχίζουμε να αναρωτιόμαστε αν μπορούμε να τρέξουμε σε μαραθώνιο. Ειδικά τώρα που πλησιάζει ο μεγάλος μαραθώνιος της Αθήνας.

Κάθε δρομέας που είναι προσηλωμένος στο πρόγραμμα προπόνησης του, μπορεί να ολοκληρώσει έναν μαραθώνιο. Οι ειδικοί όμως δεν συνιστούν σε νέους δρομείς να κάνουν το άλμα αυτό και να τρέξουν απόσταση μαραθωνίου. Αν το κάνουν, οι πιθανότητες τραυματισμού είναι πολύ μεγάλες. Αν δεν έχουμε ξανατρέξει μαραθώνιο, πριν το κάνουμε, καλό είναι να ρωτήσουμε τον εαυτό μας τα παρακάτω:

1. Πόσο καιρό τρέχουμε;

Θα πρέπει να τρέχουμε εντατικά τουλάχιστον έξι μήνες (ένα έτος είναι καλύτερα), πριν ξεκινήσουμε την προπόνηση για έναν μαραθώνιο. Έτσι, το σώμα μας θα έχει προσαρμοστεί και θα είμαστε σωματικά και ψυχικά περισσότερο προετοιμασμένοι ώστε να χειριστούμε τις δυσκολίες της προπόνησης για μαραθώνιο. Φυσικά, το διάστημα των μηνών που πρέπει να τρέχει κάποιος πριν ξεκινήσει την προετοιμασία για τον μαραθώνιο διαφέρει από δρομέα σε δρομέα. Κάποιοι χρειάζονται περισσότερο και άλλοι λιγότερο χρόνο. Το σίγουρο είναι ότι πολλοί είναι αυτοί που τραυματίζονται γιατί βιάζονται να τρέξουν σε μαραθώνιο.

2. Πόσα χιλιόμετρα τρέχουμε;

Μια καλή βάση είναι τα 30 χιλιόμετρα την εβδομάδα για μερικούς μήνες προτού ξεκινήσουμε την προπόνηση για έναν μαραθώνιο. Το σώμα μας χρειάζεται χρόνο για να προσαρμοστεί στο σφυροκόπημα που θα λάβει κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας μαραθωνίου. Και φυσικά αυτά τα χιλιόμετρα πρέπει να γίνονται όλα στον δρόμο και όχι σε διάδρομο. Το 1/3 των χιλιομέτρων αυτών καλό είναι να είναι σε πεζοδρόμιο, διότι συνήθως ένα μεγάλο μέρος των μαραθωνίων διεξάγεται σε πεζοδρόμιο.

3. Έχουμε μιλήσει με το γιατρό μας;

Ακόμη και αν ο γιατρός μας έχει δώσει το ok για να τρέχουμε, θα πρέπει να συζητήσουμε μαζί του το πρόγραμμα προπόνησης για ένα μαραθώνιο. Ο γιατρός μπορεί να μας συστήσει πρόσθετες εξετάσεις πριν μας δώσει την άδεια να ξεκινήσουμε το πρόγραμμα προπόνησης μαραθωνίου.

4. Έχουμε ποτέ τρέξει σε έναν αγώνα;

Είναι μία καλή ιδέα να δοκιμάσουμε να τρέξουμε σε αγώνες μικρότερων αποστάσεων (5 ή 10 χιλιομέτρων), πριν αρχίσουμε να σκεφτόμαστε να τρέξουμε σε ένα μαραθώνιο. Εφόσον το κάνουμε αυτό, θα καταλάβουμε αν μας αρέσει να τρέχουμε σε αγώνες, πριν σπαταλήσουμε χρόνο και δυνάμεις για την προετοιμασία μαραθωνίου.

5. Έχουμε τον απαιτούμενο χρόνο;

Μερικοί άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν ότι η προετοιμασία για τον μαραθώνιο είναι πολύ χρονοβόρα. Θα πρέπει να την έχουμε στο μυαλό μας σαν δεύτερη δουλειά, χωρίς να πληρωνόμαστε για αυτή. Οι νέοι δρομείς θα πρέπει να προγραμματίσουν να τρέχουν τουλάχιστον 4-5 ημέρες την εβδομάδα. Θα πρέπει να σκεφτούμε ρεαλιστικά αν έχουμε τον απαιτούμε χρόνο για να δεσμευτούμε σε μία τέτοια χρονοβόρα και επίπονη διαδικασία.

6. Έχουμε κάνει την έρευνά μας;

Έχουμε ποτέ παρακολουθήσει έναν μαραθώνιο; Έχουμε διαβάσει κάποια βιβλία για μαραθώνιους; Έχουμε μιλήσει με τους ανθρώπους που έχουν ολοκληρώσει έναν μαραθώνιο; Έχουμε μελετήσει ένα πρόγραμμα προετοιμασίας ενός μαραθωνίου; Όλα αυτά θα μας βοηθήσουν να μάθουμε περισσότερα για ένα μαραθώνιο, έτσι ώστε να ξέρουμε τι να περιμένουμε και να καταλάβουμε αν είναι κάτι που θέλουμε να κάνουμε.

7. Γιατί θέλουμε να τρέξουμε σε ένα μαραθώνιο;

Πρέπει να βεβαιωθούμε ότι θέλουμε να τρέξουμε σε ένα μαραθώνιο για τους σωστούς λόγους, όπως τη βελτίωση της υγείας μας ή να αποδείξουμε στον εαυτό μας ότι μπορούμε να δεσμευτούμε σε ένα μεγάλο πλάνο προπόνησης. Και όχι απλά για να εντυπωσιάσουμε κάποιους.

Είσαι έτοιμος να τρέξεις σε μαραθώνιο;

Δες και άλλες συμβουλές για τρέξιμο εδώ.

Από about.com

Πρόσφατα άρθρα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ