17.7 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΞεκινώντας το τρέξιμο10 πράγματα που δεν πρέπει να κάνουν οι δρομείς

10 πράγματα που δεν πρέπει να κάνουν οι δρομείς

Δημοφιλή άρθρα

Πρόγραμμα τρεξίματος 5 χλμ για νέους δρομείς

Πρόγραμμα τρεξίματος 5 χλμ. Είσαι νέος δρομέας και θέλεις να τρέξεις 5 χιλιόμετρα μέσα σε μερικές εβδομάδες; Το παρακάτω πρόγραμμα είναι σχεδιασμένο για σένα.

Η πάθηση του δρομέα του σαββατοκύριακου (Τενοντίτιδα χηνείου ποδός)

Με αφορμή τον πρόσφατο τραυματισμό μου, ξεκινάει μία νέα ενότητα στο jogging.gr, αυτή των τραυματισμών. Φυσικά και τα άρθρα των τραυματισμών δεν είναι από αυτά που τα διαβάζει κάποιος με ευχαρίστηση. Όμως, προσωπικά τα θεωρώ από τα πιο χρήσιμα

Πρόγραμμα τρεξίματος 10 χιλιομέτρων για νέους δρομείς

Τα 10 χιλιόμετρα είναι μία πολύ δημοφιλής απόσταση για νέους δρομείς, ειδικά για αυτούς που τρέχουν εύκολα τα 5 χιλιόμετρα.

7 ασκήσεις διατάσεων για μετά το τρέξιμο

Έχουμε αναφέρει πολλές φορές ότι δεν πρέπει με τίποτα να παραλείπουμε τις διατάσεις μετά από κάθε προπόνηση. Είναι ένα από τα βασικότερα πράγματα που πρέπει να κάνουμε για να αποφύγουμε τους τραυματισμούς. Άλλωστε η διάρκεια τους είναι μικρή.

Πρόγραμμα προπόνησης για περπάτημα

Πρόγραμμα προπόνησης για περπάτημα. Με αυτό το πρόγραμμα επτά εβδομάδων, θα γυμνάζεσαι πάνω από 150 λεπτά την εβδομάδα. Με το τέλος του προγράμματος, θα είσαι σε θέση να ολοκληρώσεις ένα 60λεπτο περπάτημα.

Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε σαν ερασιτέχνες δρομείς για να βελτιώσουμε τις επιδόσεις μας. Μερικά από αυτά είναι η υγιεινή διατροφή και ο καλός και άφθονος ύπνος. Τι γίνεται όμως με κάποιες κακές συνήθειες που έχουμε και σαμποτάρουν τις προσπάθειές μας; Σε αυτό το άρθρο θα αναφέρουμε μερικές παγίδες στις οποίες πέφτουν πολλοί δρομείς αλλά και τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να τις αποφύγουμε.

Krampf beim Joggen

1. Σταμάτα να αγνοείς τον πόνο
Πολλές φορές κάνουμε το λάθος και νομίζουμε ότι είμαστε ανίκητοι. Αγνοούμε κάποιο πόνο, έστω και μικρό, που νιώθουμε καθώς τρέχουμε. Δεν πρέπει να κάνουμε το λάθος να σκεφτόμαστε ότι αν χάσουμε μερικά τρεξίματα θα καταστραφεί το πρόγραμμα προπόνησης μας ή θα μας αποτρέψει από την επίτευξη των στόχων μας. Ο πόνος είναι ένα μήνυμα από το σώμα μας ότι κάτι δεν πάει και πολύ καλά και η ξεκούραση είναι συνήθως η καλύτερη θεραπεία. Πάρε λίγο χρόνο μακριά από την προπόνηση. Όταν ένας τραυματισμός είναι στα αρχικά του στάδια, η αποχή από το τρέξιμο για λίγες μέρες θα αποτρέψει μια πιθανή μακροχρόνια αποχή αργότερα. Αν αγνοήσεις τον πόνο και πιέσεις το σώμα σου, είναι πολύ πιθανό η ζημία να επιδεινωθεί.

H

2. Σταμάτα να δίνεις στον εαυτό σου την άδεια να τρώει ότι θέλει
Πολλές φορές μετά από μια καλή διαδρομή, για να ανταμείψω τον εαυτό μου για την προσπάθεια τρώω ένα γεύμα με πολλές θερμίδες και λιπαρά. Ή τρώω κάτι πρόχειρο (junk food)και προσπαθώντας να δικαιολογηθώ, λέω πόσα χιλιόμετρα έτρεξα σήμερα. Αυτά είναι λάθη που κάνουν οι δρομείς και σαν αποτέλεσμα έχουν την απόκτηση περιττών κιλών. Κάνε μία καθημερινή λίστα και κατέγραψε τις θερμίδες που καις τις μέρες που τρέχεις, αλλά και τις θερμίδες που παίρνεις καθημερινά με τη διατροφή σου. Είμαι σίγουρος ότι κοιτώντας αυτή τη λίστα θα το σκεφτείς δύο φορές πριν ξαναφάς κάτι πλούσιο σε θερμίδες και λιπαρά.

man running across the bridge

3. Σταμάτα να τρέχει με λάθος παπούτσια τρεξίματος
Φορώντας τα λάθος παπούτσια τρεξίματος για τα πόδια σας και για το στυλ τρεξίματός σου μπορεί να σε οδηγήσει σε τραυματισμούς από το τρέξιμο. Αν δεν έχεις ποτέ κάνει πελματογράφημα, πήγαινε σε ένα ειδικό κατάστημα με παπούτσια τρεξίματος, όπου σου κάνουν ένα δωρεάν και ανάλογα με τα αποτελέσματα, σου προτείνουν τα σωστά παπούτσια τρεξίματος για τα πόδια σου. Θα πρέπει επίσης να βεβαιωθείς ότι φοράς το σωστό μέγεθος παπούτσια. Ένας κοινός κανόνας είναι να πάρεις τα παπούτσια τουλάχιστον μισό νούμερο μεγαλύτερο από το μέγεθος των κανονικών παπουτσιών που φοράς. Τα πόδια σου πρήζονται όταν τρέχεις, έτσι είναι καλό να έχουν κάποιον επιπλέον χώρο στο παπούτσι για να αποφευχθούν τα μαύρα νύχια και οι φουσκάλες.

Δες πως επιλέγουμε παπούτσια τρεξίματος

woman running up staircase

4. Σταμάτα να λες, “Δεν είμαι πραγματικός δρομέας.”
Το παρακάτω απόσπασμα του Bart Yasso με κάνει πάντα να χαμογελάω: «Συχνά ακούω κάποιον να λέει ότι δεν είναι ένας πραγματικός δρομέας. Όλοι είμαστε πραγματικοί δρομείς, μερικοί απλά τρέχουν πιο γρήγορα από τους άλλους. Ποτέ δεν γνώρισα ένα ψεύτικο δρομέας». Συχνά ακούω ανθρώπους να λένε ότι δεν είναι πραγματικοί δρομείς, και κάποιοι από αυτούς έχουν τρέχουν χρόνια. Δεν χρειάζεται να τρέχεις μαραθώνιους για να είσαι πραγματικός δρομέας. Αν τρέχεις τακτικά – δεν έχει σημασία με τι ρυθμό ή απόστασης – μπορείς περήφανα να καλείς τον εαυτό σου δρομέα.

5. Σταμάτα να παραλείπεις την προθέρμανση
Μερικές φορές παραλείπω την προθέρμανση, είτε επειδή δεν έχω πολύ χρόνο, είτε γιατί ανυπόμονος να ξεκινήσω το τρέξιμο. Παραλείποντας όμως τη προθέρμανση, πολλές φορές έχει σαν αποτέλεσμα να νιώσουμε σφάχτες ή να νιώθουμε τους μυς σφιγμένους. Δεν έχει σημασία τι είδους προπόνηση κάνεις. Είναι πολύ σημαντικό να μην παραλείπουμε την προθέρμανση, η οποία μπορεί να είναι μόλις 5 λεπτά γρήγορο περπάτημα και κάποιες ασκήσεις προθέρμανσης.

Sportlerin trinkt isotonisches Getränk

6. Σταμάτα να τρέχεις χωρίς να ενυδατώνεσαι

Ξέρω δρομείς που δεν πίνουν νερό, ενώ τρέχουν, επειδή νομίζουν ότι θα έχουν σφάχτες. Επίσης υπάρχουν και εκείνοι οι οποίοι αποφεύγουν τα διαλλείματα για νερό (water stops) κατά τη διάρκεια αγώνων, επειδή δεν θέλουν να σπαταλήσουν το χρόνο. Αν τρέχεiw περισσότερο από 30 λεπτά, θα πρέπει να ενυδατώνεσαι κατά το τρέξιμό σου ώστε να αποφύγεις τις επιπτώσεις της αφυδάτωσης. Οι τρέχουσες συστάσεις ενυδάτωσης για τους δρομείς λένε ότι «θα πρέπει να υπακούς στη δίψα σου» και να πίνεις όταν το στόμα σου είναι ξηρό και αισθάνεσαι την ανάγκη να πιεις νερό.

7. Σταμάτα να τρέχεις με άδειο στομάχι
Να είσαι σίγουρος ότι θα έχει περισσότερες δυνάμεις κατά το τρέξιμο αν έχεις φάει κάτι πριν. Ιδανικά, θα πρέπει να έχετε φάει τουλάχιστον 90 λεπτά πριν από το τρέξιμο, έτσι ώστε να έχεις χρόνο για να χωνέψεις το φαγητό σου, αλλά και για να μην πεθάνεις της πείνας κατά τη διάρκεια του τρεξίματος σου. Προφανώς αυτό δεν μπορεί να γίνει σε όλες τις περιπτώσεις, ειδικά για αυτούς που τρέχουν το πρωί. Αν τρέχεις το πρωί και η προπόνηση σου διαρκεί λιγότερο από μία ώρα, τότε μπορείς να μη φας κάτι. Αλλά πριν αρχίσεις να τρέχεις πιες το απαιτούμενο νερό. Πιες τουλάχιστον 180 – 220 ml νερό μόλις ξυπνήσεις. Επίσης, μπορείς να πιείς ένα αθλητικό ποτό πριν αρχίσεις να τρέχεις. Αν τρέχεις περισσότερο από μία ώρα ή να κάνεις έντονη προπόνηση, και τρέχεις το πρωί, καλό είναι να αναγκάσεις τον εαυτό σας να ξυπνήσει μιάμιση ώρα νωρίτερα, ώστε να έχεις το χρόνο να φας ένα μικρό γεύμα. Μπορείς να φας μία μπανάνα και μία μπάρα δημητριακών ή ένα μπολ με δημητριακά με ένα φλιτζάνι κρύο γάλα.

8. Σταμάτα να συγκρίνεις τον εαυτό σου με άλλους δρομείς
Πάντα θα υπάρχει κάποιος, ο οποίος τρέχει γρηγορότερα ή περισσότερο από εσένα. Μην αποθαρρύνεσαι συγκρίνοντας τον εαυτό σου. Αντ ‘αυτού, σκεφτείτε τι πρόοδο έχετε κάνει μέχρι τώρα. Το απόσπασμα από Amby Burfoot, νικητή του Μαραθωνίου της Βοστώνης το 1968, το συνοψίζει καλύτερα: “Στο τρέξιμο, δεν έχει σημασία πόσο γρήγορα ή αργά θα είσαι σε σχέση με κάποιον άλλον. Όρισε το δικό σου ρυθμό και μέτρησε την πρόοδό σου. Δεν μπορείς να χάσεις αυτό τον αγώνα, γιατί δεν τρέχεις με αντίπαλο κάποιον άλλο αλλά με αντίπαλο τον εαυτό σου. Και εφ ‘όσον τρέχεις, κερδίζεις. “

Teenage girl running, jumping on beach

9. Μη κάνεις το τρέξιμο ρουτίνα
Τρέχεις πάντα την ίδια διαδρομή, με τον ίδιο ρυθμό; Έχεις αρχίσει να κάνεις ρουτίνα; Για να μην γίνει η αγαπημένη μας συνήθεια ρουτίνα, άλλαζε τακτικά τον ρυθμό και τις διαδρομές προπόνησης. Τρέξε 2-3 φορές τον μήνα σε διαφορετικό υψόμετρο, για παράδειγμα ανεβαίνοντας κάποιους λόφους. Δεν θα αποτρέψει απλά την πλήξη, αλλά μπορεί επίσης να βελτιώσει και το τρέξιμό σου.

Δες 8 προτάσεις για το που μπορείς να τρέξεις στην Αθήνα

Τρέξε στην παραλία

A

10. Σταμάτα να περιμένεις προσωπικό ρεκόρ σε κάθε αγώνα
Ξεκινώντας κάποιος το τρέξιμο, είναι εύκολο να βελτιώνει συχνά τις επιδόσεις του. Αλλά θα φτάσει τελικά σε ένα επίπεδο, όπου η βελτίωση του προσωπικού του ρεκόρ θα γίνεται όλο και πιο δύσκολη. Αυτό είναι φυσικό. Αν και είναι ωραίο να θέτεις στόχους και να προπονηθείς σκληρά για να τους πετύχεις, είναι επίσης σημαντικό να είσαι ρεαλιστής και να βεβαιωθείς ότι οι στόχοι σου ταιριάζουν με τις ικανότητές σου και τις προπονήσεις που κάνεις.

Από about.com

Πρόσφατα άρθρα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ