24.1 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Cross-Training για τους δρομείς

Δημοφιλή άρθρα

Πρόγραμμα τρεξίματος 5 χλμ για νέους δρομείς

Πρόγραμμα τρεξίματος 5 χλμ. Είσαι νέος δρομέας και θέλεις να τρέξεις 5 χιλιόμετρα μέσα σε μερικές εβδομάδες; Το παρακάτω πρόγραμμα είναι σχεδιασμένο για σένα.

Η πάθηση του δρομέα του σαββατοκύριακου (Τενοντίτιδα χηνείου ποδός)

Με αφορμή τον πρόσφατο τραυματισμό μου, ξεκινάει μία νέα ενότητα στο jogging.gr, αυτή των τραυματισμών. Φυσικά και τα άρθρα των τραυματισμών δεν είναι από αυτά που τα διαβάζει κάποιος με ευχαρίστηση. Όμως, προσωπικά τα θεωρώ από τα πιο χρήσιμα

Πρόγραμμα τρεξίματος 10 χιλιομέτρων για νέους δρομείς

Τα 10 χιλιόμετρα είναι μία πολύ δημοφιλής απόσταση για νέους δρομείς, ειδικά για αυτούς που τρέχουν εύκολα τα 5 χιλιόμετρα.

7 ασκήσεις διατάσεων για μετά το τρέξιμο

Έχουμε αναφέρει πολλές φορές ότι δεν πρέπει με τίποτα να παραλείπουμε τις διατάσεις μετά από κάθε προπόνηση. Είναι ένα από τα βασικότερα πράγματα που πρέπει να κάνουμε για να αποφύγουμε τους τραυματισμούς. Άλλωστε η διάρκεια τους είναι μικρή.

Πρόγραμμα προπόνησης για περπάτημα

Πρόγραμμα προπόνησης για περπάτημα. Με αυτό το πρόγραμμα επτά εβδομάδων, θα γυμνάζεσαι πάνω από 150 λεπτά την εβδομάδα. Με το τέλος του προγράμματος, θα είσαι σε θέση να ολοκληρώσεις ένα 60λεπτο περπάτημα.

Τα οφέλη του Cross-Training για τους δρομείς

Το Cross-Training είναι κάθε άθλημα ή άσκηση που συμπληρώνει το κύριο άθλημα μας – στην περίπτωση μας, το τρέξιμο. Είτε είμαστε νέοι δρομείς είτε έμπειροι μαραθωνοδρόμοι, μπορούμε να επωφεληθούμε από το cross-training.

Μερικοί λόγοι για τους οποίους οι δρομείς πρέπει να κάνουν cross-training είναι:

Βοηθά στην ισορροπία των μυών μας. Το cross-training συμβάλλει στην ενδυνάμωση των μυών οι οποίοι δεν γυμνάζονται με το τρέξιμο και ξεκουράζει αυτούς συμμετέχουν ενεργά κατά το τρέξιμο.

Πολλά είδη cross-training βελτιώνουν την καρδιαγγειακή φυσική κατάστασή μας.

Μειώνει την πιθανότητα τραυματισμού μας. Κάνοντας για παράδειγμα κολύμβηση ή τρέξιμο στο νερό μειώνει την πίεση στις αρθρώσεις μας, οι οποίες είναι συχνά ένα ευαίσθητο σημείο για τους δρομείς.

Προσφέρει ένα ψυχικό διάλειμμα για τους δρομείς από το τρέξιμο. Έτσι ξεφεύγουμε από την ρουτίνα και δεν βαριόμαστε εύκολα το τρέξιμο. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για δρομείς που προπονούνται καθημερινά για κάποιους αγώνες, όπως οι μαραθώνιοι.

Μπορούμε να γυμναζόμαστε ακόμα και έχουμε κάποιον τραυματισμό που δεν μας επιτρέπει να τρέχουμε. Μερικές φορές οι γιατροί μας λένε να σταματήσουμε για κάποιο διάστημα το τρέξιμο, έως ότου αποκατασταθεί κάποιος τραυματισμός μας. Κάνοντας το κατάλληλο cross-training το οποίο δεν επηρεάζει τον τραυματισμό, μπορούμε να διατηρηθούμε σε καλή φυσική κατάσταση και να υποσκελίσει την απογοήτευση της αποχής από το τρέξιμο.

Πότε πρέπει να κάνω cross-training;

Η συχνότητα με την οποία πρέπει να κάνουμε cross-training εξαρτάται από το πώς αισθανόμαστε – τόσο ψυχικά όσο και σωματικά. Σε γενικές γραμμές, αν είμαστε νέοι δρομείς, ας συμπληρώσουμε τις 3-4 εβδομαδιαίες προπονήσεις με 2-3 cross-training. Αν είμαστε έμπειροι δρομείς και προετοιμαζόμαστε για έναν αγώνα μπορούμε να αντικαταστήσουμε μία από τις προπονήσεις χαμηλής έντασης (ή ξεκούρασης) την εβδομάδα με ένα cross-training.

Αν έχουμε έναν τραυματισμό και πρέπει να απέχουμε από το τρέξιμο, ίσως να χρειαστεί να κάνουμε cross-training πιο συχνά. Πρέπει να συμβουλευτούμε το γιατρό ή το φυσιοθεραπευτή μας για να πάρουμε συμβουλές σχετικά με το πόσο συχνά και ποιες δραστηριότητες είναι καλύτερες για το συγκεκριμένο τραυματισμό μας.

Μερικοί δρομείς, τόσο οι νέοι όσο και οι πιο έμπειροι, μπορεί να βιώσουν μία χρονική περίοδο όπου να βαριούνται να τρέξουν. Το cross-training είναι ένας καλός τρόπος να γυμναστούμε αν βιώνουμε μία τέτοια περίοδο. Πολλές φορές αντικαθιστώντας μερικές προπονήσεις τρεξίματος με cross-training βοηθάει να επιστρέψει ο ενθουσιασμός για το τρέξιμο.

Μερικά από τα πιο δημοφιλή cross-training για τους δρομείς

Κολύμβηση: Η κολύμβηση είναι ένα εξαιρετικό cross-training δραστηριότητας για το τρέξιμο, ξεκουράζει τις αρθρώσεις (οι οποίες καταπονούνται όταν τρέχουμε). Μας βοηθάει να χτίσουμε δύναμη και την αντοχή, αλλά και να βελτιώσουμε την ευελιξίας μας. Η κολύμβηση ισορροπεί τέλεια με το τρέξιμο, διότι γυμνάζει το πάνω μέρος του σώματος και παράλληλα ξεκουράζει τους μύες των ποδιών. Η κολύμβηση συνιστάται για τα άτομα που αναρρώνουν από τραυματισμό.

Τρέξιμο στο νερό: το τρέξιμο στο νερό είναι μια καλή εναλλακτική λύση για τους τραυματίες δρομείς. Είναι επίσης ένας έξυπνος τρόπος για να γυμναστούμε ευχάριστα τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού.

Ποδηλασία: η ποδηλασία είναι επίσης ένας καλός τρόπος για να ενισχύσουμε την καρδιαγγειακή μας υγεία σας και τη δύναμη μας, ειδικά στους τετρακέφαλους και τους γλουτούς μας.

Περπάτημα: Το περπάτημα είναι μια καλή δραστηριότητα για να αντικαταστήσουμε μια χαλαρή προπόνηση τρεξίματος ή μία μέρα ξεκούρασης. Ορισμένοι τραυματισμοί επιτρέπουν το περπάτημα χωρίς να πονάμε και άρα είναι ένας καλός τρόπος για να διατηρήσουμε τη καρδιαγγειακή φυσική μας κατάστασης, ενώ είμαστε σε στάδιο αποκατάστασης.

Γιόγκα: Η γιόγκα χρησιμοποιεί το βάρος του σώματός μας για αντίσταση, ώστε να δυναμώσει τους μυς μας. Θα βελτιώσει επίσης την ευελιξία μας, δεδομένου ότι περιλαμβάνει πολλά τεντώματα. Πολλοί δρομείς βρίσκουν γιόγκα ένας πολύ καλός τρόπος για να χαλαρώσετε μετά από ένα μακροχρόνιο διάστημα σκληρών προπονήσεων.

Από about.com

Πρόσφατα άρθρα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ